Medicin

Jag är Rh negativ

Hej

Minns ni när jag bloggade om vänsterhänta och jag sa även jag tillhörde de 15% i samhället som är Rh negativa.

 

Jag är Rh negativ

När en kvinna går till sitt inskrivningsmöte hos sin barnmorska. Då tar man en massa prover bland andra en blodgruppering.

Varför blodgruppen spelar roll under graviditeten är att jag saknar D-antigen som kallas för Rh-faktorn eller rhesusfaktorn då man upptäckte detta genom rhesusapor 1940.

Vi kan inte få blod från alla därför måste vi veta vilken blodgrupp kvinnan tillhör.

Det kan uppstå en akut blödning under förlossning.

Rh-positiv

Personer som har Rh-faktorn betecknar man Rh-positiva.

Om mitt blod blandas med barnet som är Rh-positvt som det kan göra vid förlossningen kan nästa graviditet göra så jag bildar antikroppar mot barnet som då kan få allvarlig blodbrist.

När jag fick barn 2002 respektive 2003 tog man prov på det nyfödda barnet vid förlossningen. Jag fick en spruta med läkemedel profylax i min bakdel då båda mina döttrar är Rh positiva efter sin far. Sprutan utgör ett skydd inför nästa graviditet.

Nu för tiden ger vi redan profylax under graviditeten då vi kan ta reda på vilken blodgrupp barnet har redan i magen sedan många år. vi vill ha en nolltolerans mot immunisering.

Förr i tiden var detta är då såklart ett stort problem för 15% av alla kvinnor medans idag med RH- profylaxen har risken sjunkit till under en procent. Praktiskt taget alla levande födda barn till immuniserande kvinnor klarar sig bra och får inga bestående. Man plockar ofta ut barnen några veckor innan beroende på blodsvar, ultraljud med mera.

 

På fredag är jag inbjuden till att fira Danderyds patienthotell som firar 25 år. Jag bodde själv där för snart 18 år sedan med min förstfödde fantastiskt ställe.

Jag är Rh negativ

Tack Min kursare Liselotte för inbjudan!

 

I kväll skall jag promenera Djurgården runt, blir skönt och jag har redan tagit min löprunda runt Stureplan.

Jag är Rh negativ

 

Kram Hannah

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *