corona

Corona kom till Stockholm

Hej fredag,

I dag går mina tankar till familjen till sjuksköterskan som dog 39 år gammal som arbetade på Karolinska universitetssjukhuset. Hon testar positivt för Covid-19 men vet inget mer och vill inte spekulera.

Viruset skördar många dödsoffer. Bakom statistiken finns det dessutom människor med sin historia och sitt liv.
Viruset är nytt och jag lär mig mer och mer för varje dag. Vill dela med en text till er om hur viruset påverkar oss på alla plan. Nu ett reportage om när Corona kom till Stockholm.

Nu ett reportage om när Corona kom till Stockholm

Stockholm 2020 inleddes med fyrverkerier över Strandvägen. Ett nytt 20-tal och en förhoppning av nystart och glädje för oss alla. Men det skulle snabbt bytas ut till något vi inte varit med om tidigare.

Staden drabbades av ett aggressivt virusutbrott som heter corona som påverkar staden och dess invånare alla möjliga sätt.

Butiksdöden

Fåglarna kvittrar nu i april. Ett kallt vårljus tränger sig fram mellan husfasaderna och ner på balkongen utanför. Vi går ut för en promenad jag och min pappa. Går nerför Humlegårdsgatan där Östermalms Saluhall som för några veckor sedan invigdes på nytt efter fyra års renovering. Går vidare ner och förbi Stureplan och upp på Kungsgatan och observerar att skyltfönstren inbjuder till utförsäljning eller så är de tomma.

Inte en enda människa syns till.  Utan det är skrämmande tomt när vi vänder hemåt igen.

Våldet mot kvinnor pågår varje minut

Vid Sturegatan kommer en kvinna ut från en port och rusar mot en väntande taxi. Hon gömmer sitt ansikte bakom ett par solglasögon. Men jag ser att hon är blåslagen under dem. Skyndar vidare och en sopbil åker förbi och sopdoften går inte att vänja sig emot.

Väl hemma hittar jag grannens dagstidning och lånar den och bläddrar igenom. Tidningen är tunn. Mestadels fylld med reklam om vin. Bläddrar snabbt vidare i tidningen. Dödsannonserna är skrämmande många hela 9 sidor. Tystnaden avbryts av telefonen som ringer och det är min mamma.

Jag har haft Corona och nu fått immunitet enligt provet jag tog på mig själv idag.

Hon arbetar som sjuksköterska och vanligtvis med vara Folksams barnmorska och sköter en tjänst som heter Familjestöd direkt som innebär att hon bedriver stöd och råd via telefon och kan därför arbeta hemifrån.

Under måndagen började hon ett nytt arbete som sjuksköterska vilket innebär att hon ska genomföra antikroppstestning av omsorgspersonal, därav att hon stack sig själv i fingret.

Hur tror du blev smittad?

Det var för en månad sedan.  Jag kunde inte bara sitta hemma och vänta. Är lite av en Florence Nightingale som vill stå i frontlinjen och hjälpa andra. Fick då ett uppdrag på ett äldreboende i södra Stockholm.

Klasskillnader i tunnelbana

Hoppar på tåget vid Karlaplans station. Satte mig ner enskilt men en man satte sig bredvid mig så jag bytte sittplatsVagnen fylldes långsamt på, mest kvinnor, många slöjor. De försökte sprida ut sig så gott det gårDet var de gamla vagnarna, de bullriga och skakiga.

Hon steg av tåget framme vid stationen söder om söder och går ner för trapporna och lägger märke till en kvinna med sina tillhörigheter på en parkbänk utanför stationen och lukten av cigarettrök drar hon in. En helt annan del av Stockholm än Östermalm.

Väl framme vid hennes nya arbetsplats slås hon av att chefer och några ur personalen vill ta henne i handen vilket verkligen förvånade henne då detta var den 20 mars och de första personerna hade avlidit i viruset i Sverige.

Då fick hon veta att en man på boendet hade Corona. Hon träffade aldrig mannen, men misstänker att hon ändå att hon fick viruset där.

Hur orolig var du när du var sjuk?

Det är klart man blir påverkad. Jag satte mig själv i karantän och har varit väldigt ensam. Nu kan jag träffa mina föräldrar som är över 70 år och mina tonårsdöttrar, men ingen stress för jag arbetar så mycket just nu.

Folk dör och detta kommer påverka vårt samhälle på många plan. Jag lägger märke till hur engagerad hon är.

Vilka symtom fick du?

“Feber 38,6 grader”. Andra symtom var förlorat smak och luktsinne och en extrem trötthet. Jag kom lindrigt undan.

Hur känns det nu när du fått besked om din immunitet.

Det känns jättebra. Jag har ringt runt till familj och vänner. Jag känner en otroligt lättnad, viktigt att få en bekräftelse”

Världshistoriens pandemier

Världen har varit med om detta tidigare med smittkoppor, digerdöden, spanska sjukan. Många farliga virussjukdomar som dessutom utgör ett hot mot hela vår existens. Viruspandemier är farligt för människan mycket mer farligt och skrämmande än krig. Vi kommer vidare se fler utbrott framöver.
Den 11 mars
beslutar Världshälsoorganisationen, WHO att coronaviruset skall klassas som samma status som spanska sjukan, svininfluensan har haft.

Mänskligheten har alltid kämpat mot olika virus och bakterier som varit orsaken till några av de största och värsta sjukdomsutbrotten med tiden.
Vissa sjukdomar har utrotats, andra kämpar vi fortfarande mot medan vi fruktar och försöker förbereda oss för nya sjukdomar

Vaccin

Alla blir vi påverkade personligen av pandemin på ett eller annat sätt och att det samtidigt förhoppningsvis blir ett uppvaknande baserat på kunskap och vetenskap.
Både i Storbritannien, USA och över hela världen finns det aktivister som är skeptiska mot vaccin
. De tror att läkemedelsföretag och myndigheter döljer sanningen. Där populism frodas finner vi vaccinationsmotståndet.

Det är ett oacceptabelt steg tillbaka enligt WHO.

Varje år kommer det en säsongsinfluensa. Vi har i Sverige räknat ut att det lönar sig samhällsekonomiskt att erbjuda alla över 65 år och gravida att de får sitt influensavaccin bekostat av staten då de är en riskgrupp.
Varje år avlider det äldre människor av denna influensa. Forskare världen över försöker att ta fram världens första universella influensavaccin. Vaccinet är utan tvekan det största genombrottet sen hygienen och elden.

Corona kom till Stockholm är en stor prövning för vårt samhälle på många plan. Kvinnojourerna har larmat om att utsattheten ökar för barn och kvinnor som lever med en förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas. Det finns även samband mellan mäns arbetslöshet som nu ökar under pandemin och mäns våld mot kvinnor.

Vi avslutar samtalet och sist men inte minst så ser jag numera min mamma som en av corona utbrottets hjältinnor i vår vackra Stockholm som nu blivit kallt.

Kram Hannah

Nu ett reportage om när Corona kom till Stockholm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *