Serietips

En resa genom förlossningskonsten

Hej Söndag

En resa genom förlossningskonsten

Jag ser serien Barnmorskan i east end” som jag inte sett tidigare. Serien baseras på Jennifer Worths memoarer som var en sjuksköterska och barnmorska precis som jag är.  Jag har boken i mitt bibliotek men skall erkänna jag inte läst hela. Häng med mig på en resa genom förlossningskonsten.

Serien följer en nyexaminerad barnmorska Jenny Lee i en fattig del av London.  På den tiden fanns inte p-pillret. Så vi möter kvinnor som inte ens hinner få tillbaka sin menstruation innan de är gravida igen och föder många, många barn.

Ser otrolig fattigdom trångboddhet och smittsamhet men ser också glädjen. Jenny Lee cyklar snabbt på stadens gator och gör hembesök. Många föder sina barn hemma följt av fler risker.

Barn som föds i vecka 30 som lever men som troligen dör i infektion senare. En kvinna som är gravid bär på syfilis och barnet dör.

Kvinnor med upprepade missfall beroende på kanske de är Rh-negativa men det fanns ingen kunskap om det på den tiden.

Hur en prostituerad kvinna vägrar utföra en abort blir tvungen att lämna bort sin dotter. Det trots hon vill förändra sitt liv. Hon drabbas sedan av psykisk ohälsa och kidnappar en annans kvinna barn efter detta.

I serien får vi följa ett lyckligt äkta par där kvinnan är avvisande mot mannen. Vi får veta att hon är rädd att hon ska föda en mörkhyad bebis och det gör hon. Mannen ställer inga frågor och tar till sig barnet och går stolt med vagnen på stadens gator. Kvinnan var otrogen kanske för hon inte hade tillit till män. Hennes första make försvann utan ett ord en dag och ensam stod hon med tre små barn.

Klasskillnader

Här ser vi klasskillnader som gör sig påmind då en vacker och rik kvinna äntrar den öppna barnmorskemottagningen med huvudvärk som symtom. Hon går vanligtvis hos en läkare på en finare del av staden och har först tid om en vecka. Det blir obehagligt i väntrummet då en annan kvinna kallar henne för ”malliga kossa” och den vackra kvinnan med dyra smycken går hem. Väl hemma får kvinnan buksmärtor och maken skall köra henne till doktorn. I bilden får hon ett krampanfall, eklampsi och barnet dör och slutligen även kvinnan efter någon tid av medvetslöshet.

Vad gjorde man innan ultraljudet fanns? Jo man visste inte om det var en bebis eller duplex eller trillingar utan det kom som en överraskning under förlossningen.

Vi får följa lustgasens revolution, en smärtlindring som fortfarande används.

Livets slutskede

Barnmorskan får även vara med i livets slutskede och hur viktigt det är att anhöriga vågar släppa taget. En fin scen är när dottern som dolt sin graviditet för hon var rädd att bli av med sitt arbete låter hennes far som hon inte träffat på många år uppleva att bli farfar innan han avlider.

Serien tar upp incest mellan en syster och bror, Hur en pappa låter sin dotter bli prostituerad. Flickan har använt kondom som preventivmedel och tror hon inte att hon är gravid och har inte förstått detta förrän hon krystar ut barnet.

Kvinnomisshandeln

Kvinnomisshandeln gör sig tydlig. Den som många gånger tystas ner i samhället för skammen finns där.
Den äkta maken hotar sin höggravida hustru inför hennes mor och barnmorskan att han skall bränna sin hustru, gång på gång om de inte lämnar deras bostad. Han säger att han tar hand om henne trots att hennes armar är fyllda med blåmärken.

När hon skall amma sin nyfödde son får vi se fler blåmärken som pryder hennes bröst. Hon är nöjd då hon fött en son som maken önskade.
De blir sedan fråntagna vårdnaden och satta i fängelse då de sövt barnen för att gå ut och roa sig och bostaden började brinna.

Jag var med själv om ett svårt fall av skulderdystoci som innebär att under en förlossning när barnets huvud är ute så fastnar barnets axlar och det blir en komplicerad förlossning  mycket svårare fall än vad seriens fall av detta.

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd visas i serien som jag själv inte har erfarenhet av men informerade senast idag på telefonen att napp minskar risken för det och är alltid noga att informera om detta hemska.Trots många års forskning vet vi inte vad orsaken är till det hemska, men vi ser att fler överlever då vi ger råd att spädbarn skall sova på rygg och icke mage.

Etiska koder

Ibland måste man få perspektiv på sitt liv och inte bara klaga och se brister och ett sätt är att kunna sin historia.
Tänker på en del som söker upp akut gyn för en vanlig vaginal flytning och tar samhällets resurser men de har ingen kunskap.

Mitt arbete bygger på internationella etiska koder som jag har både i mitt arbete som sjuksköterska och barnmorska. För att jag inte skall trötta ut er nämner jag bara koderna för mig som barnmorska. Koden bygger på kvinnors rättigheter och söker rättvisa för alla människor och jämlikhet när det gäller tillgång till hälsovård. Den baseras på ömsesidig respekt och tillit samt att ta hänsyn till varje människas egna värde.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/jag-har-haft-corona/

Kram på avstånd Hannah

En resa genom förlossningskonsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *