Barnmorska

Mitt föredrag på Rotary

Hej lördag,

I onsdags var jag inbjuden till Rotary Stockholm Västra för att hålla föredrag om klimakteriet. Publiken bestod mestadels av män och det var så roligt att det blev en lång frågestund efter så jag tyckte det var riktigt kul.

Mitt föredrag på Rotary

Här kommer lite från mitt innehåll:

Gynekologer säger att det är en rejäl underbehandling av östrogen och det är synd

Under 1990-talet tog så många som varannan kvinna i klimakteriet östrogen.

Men strax innan millennieskiftet kom en amerikansk studie som visade att det finns en ökad risk för hjärtinfarkt så alla trodde att östrogen var livsfarligt.

Man har sedan sett att studien gjorts på i genomsnitt äldre kvinnor i 60-70 års ålder. Där många led av diabetes, högt blodtryck och övervikt. Och faktiskt dog av naturliga anledningar och inte av östrogen.

Idag avstår fler än nio av tio kvinnor östrogenbehandling i samband med klimakteriebehandling. Och det kan vara av rädsla och okunskap

Minska risken för hjärt och kärlsjukdomar med östrogen

Senare studier har visat tvärtom att östrogen snarare minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor som börjar sin behandling före 60 års ålder.

Det innebär inte bara att många haft onödigt mycket besvär, utan också att vissa utsatts för en ökad risk för tidig dödlighet.

Kvinnor som kommer i tidigt klimakterium skall börja medicinera med östrogen då det skyddar dem för att dö i förtid. Då östrogenbrist orsakar många nackdelar i flera organ. Det varverkligen givande att hålla mitt föredrag på Rotary

Repost

Det är fler som hört av sig och önskar en repris av min blogg som toppar min lista nämligen anknytning och sex.

Tack snälla för alla som vill följa min blogg

För några veckor sedan höll jag en föreläsning inom ämnet sexualitet och märkte att det publiken gillar bäst är avsnittet med anknytning.

Anknytningsteorier är något som jag klurar mycket på efter min skilsmässa.

Jag funderar på varför en del par kunde “skiljas snyggt” medan andra bråkade så mycket och blev varandras värsta fiender.

Kan det vara så att hur din mamma gav dig närhet och ögonkontakt som barn kan ha en påverkan på hur du så småningom hanterar dina vuxna kärleksrelationer?

Trygga anknytningen

Den genomsyras av värme och kärlek och en grundtillit skapas mellan anknytningspersonen oftast mamma och barnet.
Här är självkänslan tillräckligt stor för att man ska kunna knyta an till sin partner. Att våga bli beroende men samtidigt klara av att vara ensam. Ha en balans mellan närhet och självständighet.
Sex har man för att uttrycka och känna närhet till sin partner, njuta för egen del och att utforska sig själv.

Otrygg undvikande anknytning

Om barnet ofta blivit avvisad av mamma när det behövde hjälp och närhet så skapar det en förväntan av att andra människor ska vara avvisande.

Barnet lär sig klara sig själv. De har genom att föräldrarna varit känslokalla, lärt sig stänga av sina egna känslor men visar utåt ett självförtroende.

Det är jobbigt att vara beroende och personen vill inte att andra ska vara beroende av en själv. Man litar hellre på sig själv än andra människor.
Individen är inte lyhörd för partnerns känslor utan går undan.

När jag träffar den här personlighetstypen ger jag uppmuntran till ett “tvärtom beteende” två exempel:

Carl talar oavbrutet om sig själv och berättar alltid om sina framgångar i finansbranschen när han dejtar nya partners från Tinder. Här kan jag be Carl att utmana sig själv att berätta om ett starkt känslomässigt minne, hur obehagligt det än känns.

Och att Nils som alltid varit så konflikträdd och alltid lämnat rummet alltså flytt när hans hustru sedan 20 år tillbaka vill prata säger jag åt honom att stanna kvar och tvingar honom att möta konflikten. 

Den otrygga undvikande har sex för att tillfredsställa sin partner genom att vara duktig älskare och imponera.

Otrygg ambivalent anknytning

Barnet har ibland blivit omhändertagen och även ibland avvisad. Barnet växer upp med en separationsångest, oro och tillitsbrist. De blir känslostyrda och kan samtidigt uppfattas som kreativa.

De söker ständigt bekräftelse och har svårt att klara sig utan människor omkring sig och blir snabbt kärvänliga och dessutom självutlämnande.

I en relation mår personen bra så länge hon får vara med sin partner. Men kan direkt efter ett kärleksmöte bli översköljd av en stark känsla av att vara värdelös och övergiven.
Ingenting av det hennes partner nyss sa om hur hon tycker om henne spelar någon roll. Hon känner hon kommer bli övergiven.

Det enda som för tillfälle kan lugna är att ta kontakt med sin partner igen för att få en kärleksbekräftelse.

Denna personlighetstyp ser jag mycket på Facebook. Hur de måste bekräfta varandra med hjärtan och “Jag älskar dig” meddelanden. De har sin relation på Facebook.

Om personen är för klängig på sin partner är risken stor att dom tröttar ut sin älskling. Här försöker jag träna upp personen att stå emot sin impuls att ständigt söka kontakt och bekräftelse från sin omgivning.
Ett sätt kan vara att aktivera sig vid sidan av relationen, att man har sin egna planhalva. Dessutom är det viktigt att ha egna vänner och umgås på egen hand.

Motivet för att ha sex är bekräftelse och bli oersättlig för sin partnern.

 

Återkommer med den desorienterade personlighetstypen och min egna konklusion nästa gång.

 

Sist men inte minst ha en underbar snöyrig onsdag kram Hannah

 

 

Ha en underbar snöyrig onsdag kram Hannah

 

Ha nu en härlig lördag själv skall jag ta mina döttrar hem till min mamma och pappa och hjälpa dem att skruva ihop möbler, något jag gillar!

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/anknytning-och-sex-2/

 

Kram Hannah

Mitt föredrag på Rotary

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *