Vetenskap

Testosteronhaltens betydelse är stor

Hej fredag,

Jag har fått mycket fin respons efter min blogg om att jag är i klimakteriet. Jag kommer återkomma inom ämnet vid ett annat tillfälle. Att jag nått menopaus kommer jag få först få veta med säkerhet i oktober för det är kriteriet ett helt år utan blödningar.

Repadina

Jag vill tipsa om Repadina som innehåller hyaluronsyra för er med torra slemhinnor i underlivet. Ni som har bröstcancer och inte skall inta östrogen. Eller för andra som kanske är känsliga för hormoner. För mig är det viktigt med vetenskap och jag har läst på om Repadina. Att produkten står sig väl i vetenskapliga studier mot Vagifem som är lokalt östrogen.

Testosteronhaltens betydelse är stor

Vad händer då hos mannen när han blir äldre?

Mannens testosteron sjunker men det går långsammare och många män har sina testosteronnivåer inom normala gränser livet ut. Jag har personligen träffat män med låga testosteronhalter.Det märks av med bristande sexuell lust och impotens.

Du mår bra av ett aktivt sexliv

En sak att tänka på är att avhållsamhet till exempel i långa relationer inte är att rekommendera varken för kvinnan eller mannen. För mannen kan det bli svårt att få stånd och för kvinnan så mår slemhinnorna bra av regelbundna vaginala samlag eftersom genomblödningen ökar i vävnaderna. Har du ingen partner så får du ha sex med dig själv och använda en massagestav.

Igår blev jag inbjuden till “Induktionskväll”. Induktion eller igångsättning av en förlossning ökar i Sverige. Nu har det första orala medlet med misoprostol kommit som är godkänt för igångsättning av förlossning.

Den vanligaste anledningen till att försöka sätta igång en förlossning är att kvinnan blir överburen v.42+0. Det kan också bli aktuellt vid påvisad eller befarad sjukdom hos mamman eller hos barnet och det finns olika sätt att till försök att få igång ett förlossningsarbete.

Misoprostol

Misoprostol introducerades på 1980-talet för behandling av magsår. Sedan upptäckte man att ämnet har en livmoderssammandragande effekt och är ett så kallat “off-label” läkemedel trots så avgörande för kvinnors hälsa ute i världen då det räddar liv. Det används för aborter, ofullständiga missfall, blödning efter förlossning och igångsättning av förlossning.

Skulle så gärna vilja visa er professorns Kristina Gemzell Danielssons jämförelse mellan Viagra och Misoprostol men har inte tillgång till den men ni förstår det handlar om gender, kontroll, makt och pengar.

Nu tar jag helg och vill passa på att önska er en  fin ledighet i ett snöyrigt Stockholm.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/har-du-varit-otrogen/

 

Kram Hannah

Testosteronhaltens betydelse är stor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *