Vetenskap

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden

Hej Lördag

I går besökte jag Storkyrkan och Operakällaren för en begravning och gravskål av en legendarisk man som grundade nattklubben Cafe Opera I torsdags var jag faktiskt för första gången på öppningen av Vårsalongen på Liljevalchs.

 

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden

I dag tänker jag skriva om något jag finner är intressant nämligen försvarsmekanismer. Visste ni att de är lika viktiga för den psykiska överlevnaden som kroppens immunförsvar.

Bortträngning

Denna grundläggande försvarsmekanism innebär att en känsloupplevelse, psykiska trauman och ångestframkallande tankar helt uteslutits från det medvetna. Till det omedvetna och “glöms bort”. Jag själv har använt mig av bortträngning. Då jag studerade till psykoterapeut steg 1 blev varse om en upplevelse jag haft i unga år. Har lyckats bearbeta upplevelsen.

Projektion

Som jag själv blivit utsatt för flera gånger. Det innebär att en person som inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer dessa egenskaper för att upprätthålla sin egen självbild. Det kan vara att den egna aggressiviteten är bortträngd och istället projicerar man på en annan människa som får ta allt som egentligen är riktat till en annan människa.

 

Jag har lärt känna en kvinna vid namn Tara som träffade en man helt oväntat. Tara är väldigt svårflörtad men denna mannen var ett riktigt charmtroll så hon blev förälskad och bara ville kyssa honom trots att han var gift och Tara hade lovat sig själv att aldrig mer trassla till sitt liv.
Hon gav sitt nummer till mannen. Bara två dagar senare ringde mannen och sa att hans hustru begärt skilsmässa. Tara som är en typisk kvinna som vill hjälpa.Så hon försummade sitt arbete, vänner för att hjälpa mannen.

De hade ett fantastiskt kärleksliv. Tara vaknade upp i kärlekssagan då hennes vänner ringde och sa att mannen behandlade  henne illa. Typisk projektion. Då mannen i fråga inte hade kontakt med sin hustru utan det blev en smutsig skilsmässa. Alla de hårda orden fick Tara ta trots de egentligen var riktade till mannens hustru.

 


Vill önska er alla en underbar helg kram Hannah Och delar ett minne från min 40- årsfest

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden


 

kram Hannah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.