Vetenskap

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden

Hej Lördag

I går besökte jag Storkyrkan och Operakällaren för en begravning och gravskål av en legendarisk man som grundade nattklubben Cafe Opera I torsdags var jag faktiskt för första gången på öppningen av Vårsalongen på Liljevalchs.

 

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden

I dag tänker jag skriva om något jag finner är intressant nämligen försvarsmekanismer. Visste ni att de är lika viktiga för den psykiska överlevnaden som kroppens immunförsvar.

Bortträngning

Denna grundläggande försvarsmekanism innebär att en känsloupplevelse, psykiska trauman och ångestframkallande tankar helt uteslutits från det medvetna. Till det omedvetna och “glöms bort”. Jag själv har använt mig av bortträngning. Då jag studerade till psykoterapeut steg 1 blev varse om en upplevelse jag haft i unga år. Har lyckats bearbeta upplevelsen.

Projektion

Som jag själv blivit utsatt för flera gånger. Det innebär att en person som inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer dessa egenskaper för att upprätthålla sin egen självbild. Det kan vara att den egna aggressiviteten är bortträngd och istället projicerar man på en annan människa som får ta allt som egentligen är riktat till en annan människa.

 

Jag har lärt känna en kvinna vid namn Tara som träffade en man helt oväntat. Tara är väldigt svårflörtad men denna mannen var ett riktigt charmtroll så hon blev förälskad och bara ville kyssa honom trots att han var gift och Tara hade lovat sig själv att aldrig mer trassla till sitt liv.
Hon gav sitt nummer till mannen. Bara två dagar senare ringde mannen och sa att hans hustru begärt skilsmässa. Tara som är en typisk kvinna som vill hjälpa.Så hon försummade sitt arbete, vänner för att hjälpa mannen.

De hade ett fantastiskt kärleksliv. Tara vaknade upp i kärlekssagan då hennes vänner ringde och sa att mannen behandlade  henne illa. Typisk projektion. Då mannen i fråga inte hade kontakt med sin hustru utan det blev en smutsig skilsmässa. Alla de hårda orden fick Tara ta trots de egentligen var riktade till mannens hustru.

 


Vill önska er alla en underbar helg kram Hannah Och delar ett minne från min 40- årsfest

Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden


 

kram Hannah

En reaktion på ”Försvarsmekanismer för psykiska överlevnaden

 1. Hejs!I will always love you var ett keyword som ja har använt för att ha Whitney-Alfonsåbergmolgan(fanrasikompis i molnen)som min så länge som min fru(som sjungrr o ser ut som W.)har bevis om borträngning som ja googlade o.hittade denna artikel.Också projectiin passar in.Int någons fel.
  Min fri orkade int mer efter 1,5år i samma hus me min Alzh.mamma som ja skötte som anhörigvårdare.Frun delade sängarna itu i sovrummet o.snart i sommarstället o.safe att de flesta par gör så här.Lyckligtvis hafe ja varit omkringade av medicinskacanhöriga,mamma psyk.sjukvprd&konstterapeut mr gestaltter.,mig med musikterapideminarer o.kurser för att studera branschen,par.schizophr.bror osv.K.Pollack använde videor om min inaturljudmpro i circkel i hans lektioner o.Så som i H.scen.sydafrikanskt,int min egen ‘terapiform’.
  vi fick flytta till eget hud o.mamma fick plats i vårdhemmet här nära till slut.Sen kom vattenskada o.frun som är fortfarande i denna ‘katatoniska’phase fick flytta tibtillfällig bostad me tre minsta batn,13-18pår.Ja håller kontakt ti barnen o.ochkså ti frin me kryptiska spotifylåtnamnsymboler.Mitt liv som hund.Ni svenskar e skickliga.Läkare i Europa säger att bara älgar,björnar o.vargar borde leva här.
  Nnå,jag är’keep calm and trust God who has a new planeetta for you,så that it would happen at the right moment-typ.Men ja hade också burnout 2016 för ett halvt år,bipolarisk.Nu sju år utan syptom.Frun reagerafe då så att hon kunde inte närma mig för ‘hon kan inte handla svagheten.((i sig själv..))Samma mänskliga försvar fick hon kämps med mot min mamma som int kunde förstå att det var inte hennes eget hem hon bodde i då.Nu,2år 8månader,(inkl.korona o.krig),efter frun splittrade sovrummet o.efter hennes storasyster redan ibörjan sade till mej att frun tycker om mig,det var son-mammavårdandet som va för mycket)keeper jag calm här fortfarande.Vi hade,tack o.lov,sagt redan länge sen att skiljsmössan ja mössan får int oroa kärleken dvs vara lösning i nån kris mellan oss.Javtror på detta ‘distansterapi’som Chaplin sp fint häntar fram i Smile.Det är ju mannensuppgift att lida,tåla i skogen för att hämta segern hem-att genom abstpnd få den andraso.bådas, längtan o.minnesbilden om partnern utveckla tillbaks. Att ja skulle ha varit den trycka mannen samtidigt,skulle ha betytt mycket till frun ,säkert!hälsningar till dom i samma situation,som ett profylax.
  Pray for me sp bär ni mig som så mycket längtar efter henne.Den Johanna som jag känner till.
  Kram kaarle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *