Vetenskap

Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå

Hej fantastiska Fredag,

Idag skall jag berätta för er att jag är vänsterhänt. Minns såväl min lillebror. När han växte upp la jag pennan i hans vänstra hand om en förhoppning om att han skulle bli vänsterhänt.  Min mormor Brita var vänsterhänt. Hon var född 1918 så hon fick lära sig skriva med höger hand.

I hela världen är vänsterhänta en minoritet, 12-15% och ingen vet riktigt varför. Traditionellt har vänsterhänta blivit behandlade som ett lyte. Att vara vänsterhänt innebär att vänsterhanden är den dominanta huvudhanden.
Man tror det finns något fler vänsterhänta män än kvinnor.
Det finns orsak att tro en högre grad testosteronhalt i livmodern innan födseln kan orsaka vänsterhänthet.

Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå

Till min skara ingår Greta Garbo och samtidigt många av Amerikas presidenter. Tyvärr alla män Gerald Ford, Ronald Reagan, George H W Bush och Bill Clinton.

Många kända skådespelare, musiker och konstnärer är vänsterhänta. Leonardi Da Vinci, Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Pablo Picasso, Robert Redford, Bill Gates. Listan är lång. Sist men inte minst är Marilyn Monroe vänsterhänt.

Marilyn Monroe

Jag har läst allt om Marilyn Monroe. Dessutom är jag ägarinna till Christies auktionsbok med alla hennes tillhörigheter.

Blonde

Jag är besatt av Monroe. Sett alla hennes filmer och se här i mitt bibliotek har hennes böcker. Joyce Carol Oates är författaren bakom “Blonde”. Boken är baserad på Marilyn Monroes liv. Men det är ingen biografi utan en fiktiv berättelse. En inlevelsefull och storslagen roman.  Joyce Carol Oates har varit förhandstippad många gånger för Nobelpriset i litteratur. Jag hoppas såklart att hon kniper priset en dag.

 

Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå

 

Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå

Ha nu en riktigt härlig helg mina läsare. Jag ska snart cykla iväg till en middag i Gamla Stan och på söndag kommer jag närvara på viktiga Fadimegalan.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/kvinnan-som-dog-av-mannens-otrohet/

 

Stor Kram Hannah

 

En reaktion på ”Jag är vänsterhänt och Marilyn oxå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *