Psykologi

Ultimata Guiden Om Tonårstid

Hej Lördag

God fortsättning på er! Jag har haft såna sköna avkopplande dagar och fick en riktigt fin nyårsafton med min storebror och hans familj. Idag skall jag skriva om tonårstid.

Ultimata Guiden Om Tonårstid

Stundom längtar man tillbaka till barndomens trygghet och ansvarslöshet. Stundom gör man revolt mot allt och kastar sig in i det okända.

En viktig del är omarbetning av den oidipala krisen är förhållandet till föräldern av samma kön Att tonåringen så småningom skall känna sig jämbördig med föräldern.  Att kunna se med tolerans på sig själv och sina föräldrar, acceptera likheter och på så sätt uppnå en konfliktfri och berikande identifikation.

Adolescenten sker under en relativt kort period då det sker en våldsam utveckling av individen från barn till ungvuxen.

Könshormoner

Med inverkan av könshormoner östrogen för flickor och testosteron för pojkar sker kroppsliga förändringar. Flickor får bröst, mens och behåring och pojkar får behåring och könsorganet tilltar i storlek. Det som sker kroppsligen innebär stora psykiska förändringar och väcker känslor och tankar hos tonåringen.

Utseendet spelar roll

För många tonåringar är utseendet den viktigaste aspekten av deras självkänsla. Negativ kroppsbild kan leda till senare ätstörning.

Frigörelse

Relationen till sina föräldrar blir förändrad. Tonåringen skall frigöra sig från dem och finna nya objekt. Såsom kompisar, kärlek och finna sin egna identitet. Man söker sig till någon man kan spegla sig i narcissistiska objektval. Detta stärker självkänslan.

Tonåren utmärker sig av snabba humörsvängningar och aggressivitet. Tonåringen kan känna sig missförstådd. De ständiga svängningarna beror till stor del av på den fysiska utvecklingen med alla hormoner i kroppen. Kan bli arg över småsaker speciellt om deras personliga integritet blir hotad.

Finnas i bakgrunden

Jag som förälder skall inte märkas. Inte tala för mycket men viktigt att finnas där i bakgrunden. Det är viktigt att veta att tonåringen vill vi ska finnas där oavsett hur hon beter sig. Ge henne frihet under ansvar och tänk på hur mycket de växer genom att få ökat förtroende och att vi visar att vi litar på dem och välj dina strider

Som förälder får man försöka fånga tillfället när tonåringen själv visar öppenhet. Det är viktigt att tonåringen känner att föräldrarna accepterar dem och älskar dem för den man är.

Spänningen mellan föräldrarna och tonåringen orsakas också av motsättningar mellan generationerna. Hos varje ny generation människor finns en ny mentalitet. Även nya normer och en ny och annorlunda livssyn.

Du skall inte tala för mycket, inte märkas men finnas där oavsett hur hon beter sig!

Självkänslan

Påverkan från omgivningen kan vara stor. man vill vara accepterad och omtyckt av sina vänner. Under tonåren provar man sig fram tillsammans med sina kamrater och försöker hitta sin plats och tillhörighet. För att ta reda på vem man egentligen är.

Självkänslan utvecklas och mognar under hela uppväxttiden. Under tonåren påverkas den av att man börjar tänka kring sig själv på ett annat sätt. Det abstrakta tänkandet blir mer utvecklat allt mer vilket innebär att man får förmågan att kunna sätta sig in sig själv i ett sammanhang.

Självkänslan kan vara skör under tonåren på grund av de kroppsliga förändringarna som gör att man inte känner igen sig själv. Man behöver bygga upp en ny självkänsla och hitta en ny identitet. Tonåringen kan få en identitetsförvirring. Ju mer de vuxna respekterar den unge som en självständig person med rätt att och ha sina egna meningar desto lättare löser tonåringen förvirringen.

Första förälskelsen

Tonårstiden är första förälskelsens tid. Den första förälskelsen är oftast en kärlek på avstånd. Det kan bero på att tonåringen söker fortfarande sin identitet och inte är mogen att ge sig hän åt en och samma person både med kropp och själ.

Onani är en möjlighet att lära känna sina egna orgasm och dessutom sexualfunktioner.

“Tonåren är en tid av uppbrott och förnyelse. Barndomen är förbi med förhoppningsvis trygghet och en ny okänd framtid väntar. Man kan kalla perioden för “Ingenmansland” då tonåringen inte längre är ett barn och inte heller vuxen”

Detta var min blogg Ultimata Guiden Om Tonårstid.

Kram Hannah

Ultimata Guiden Om Tonårstid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *