Abort

Women On Waves LAS 17

Hej.

Illegala aborter

Varje år riskerar 20 miljoner kvinnor sina liv i illegala aborter. Det vill säga osäkra aborter. Runt 50 tusen kvinnor dör varje år för att de inte har fri abort i sitt hemland.

Dessutom görs abort oavsett om det är tillåtet eller inte. Kvinnorna dör i blodförgiftning och infektioner.

Häxjakt

Avbrytande av graviditet har sannolikt alltid förekommit och i de flesta kulturer. Kristendomens genombrott innebar början på en lång period av förbud och förföljelse av kvinnor som hade kunskaper om barnbegränsning och fosterdrivning. Sådana kvinnor brändes på bål i hela Europa ända fram till 1800-talet.

Filmtips

Jag ser filmen Vera Drake. Vera är en kvinna som hjälper kvinnor med illegala aborter i efterkrigstidens England. En dag går det illa för en av flickorna och polisen får upp ögonen för Vera och hon hamnar i fängelse. Slutscenen i filmen gör väldigt ont vill inte förtälja utan se den.

Women On Waves LAS 17

El Salvador har totalförbud mot abort. Straffet för abort är mellan 2 till 8 års fängelse. Många blir dömda för mord  är där straffet 30 till 50 år i fängelse. Flera länder har totalförbud:

  • Nicaragua
  • Chile
  • Malta
  • Irland
  • Polen
  • Vatikanstaten.

Inte ens om hon riskerar att dö får en kvinna göra abort i dessa länder.

Om jag bor i El Salvador och får ett missfall. Då är straffet ett långt fängelsestraff. I fängelset hade jag vidare träffat tioåringar som blivit våldtagna och sedan fått missfall.

De kallas ofta för Las 17, de 17 som får fängelse för missfall.

Amnesty International

kämpar för dessa kvinnor. De fick ut Teodora del Carmen Vasques som satt i fängelse i 11 år. Hennes brott var att fött ett döfött barn.

Women On Waves LAS 17

Är en organisation som kämpar för att ge alla kvinnor världen över rätt till en säker abort. En verksamhet som balanserar med andra ord på gränsen till det legala. De erbjuder kvinnor rådgivning och abort på internationellt vatten utanför de stater där abort är förbjudet.

 

Dubbel bestraffning

Sist men inte minst det som ofta slår mig är att flickor och kvinnor blir dubbel bestraffade. De blir våldtagna och kan tom dessutom hamna i fängelse.

Slutligen är dagens bild av mig är från 31/12-1999. Jag kommer återkomma mer om den kvällen för det hände något ganska osannolikt då. Tror du aldrig hört något sådant tidigare.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/anknytning-och-sex/

Ha en fin kväll kram Hannah

Women On Waves LAS 17

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *