Kultur

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Hej,

I början på förra veckan hade jag en underbar dag. Jag sprang slash joggade på Kungliga Djurgården. Mitt mål var att jag skulle hitta den nya statyn som är en rad av Prinsessan Estelles kulturstiftelse skulpturer. Nu finns det fyra permanenta skulpturer som ni kan njuta av på Kungliga Djurgården.

Jag var på jakt till Charlotte Gyllenhammars staty som hon döpt till “Osagd”och jag fann den och den är det fjärde permanenta verket i Prinsessan Estelle Skulpturpark och den första som har en mänsklig form. Och dessutom den första från en svensk konstnär. Jag förstår Gyllenhammar för hon fick välja placeringen av sin staty man skall vara lite dold gömd men sedan finnas i en trolskt bokgömma.

När jag kom fram till denna episka skulptur var jag ensam. Luna som arbetar för  Prinsessan Estelle kulturstiftelse tog emot mig med öppna armar.

Gulliga Luna tog mig med till ett konstverk jag missat. Det är förra årets skulptur. De andra två har jag spanat in många gånger då jag joggat så mycket på Kungliga Djurgården genom åren.

 

Det var prinsessan Estelles föräldrar som grundade stiftelsen. De fick idéen snart efter ett besök i Umeå som var Europas Kulturhuvudstad 2014.

I närtid är målsättningen att etablera en permanent skulpturpark i Rosendalsområdet. Det skall bli en ny skulptur varje år. Stiftelsen vill genom projektet bidra till ett allmänt ökat intresse för samtidskonst och så småningom stärka Sveriges kulturella position i Europa.

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Vill du veta mer mer så finns det guidade visningar dagligen i Prinsessan Estelles skulpturpark klockan 13.00 till och med 1 September.

Turen är kostnadsfri och hålls på svenska eller engelska.

Slutligen i ett samhälle där vi ständigt möts av information och där vi dagligen behöver hantera ett myller av talade och skrivna ord kan vi ibland längta efter något annat. Något som är tyst men ändå talar till oss. Det är i de stunderna vi kan vända oss till konsten.

 

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/stockholm-beauty-week/

 

Kram Hannah

Prinsessan Estelles Kulturstiftelse Prinsessan Estelles Kulturstiftelse Prinsessan Estelles Kulturstiftelse Prinsessan Estelles Kulturstiftelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *