Kultur

Kejsarinnan The Empress av Iran

Hej,

I går passerade jag Vau Du Ville helt spontant. Visste de har en utställning men har inte haft tid att besöka den. Min vän Arman tog emot mig och Madelein för en VIP visning en trappa upp.

 

Iran

Är ett land i västra Asien. På 1960- talet genomfördes en revolution i landet som innebar en modernisering av det iranska samhället. Landet blev en modern kapitalistisk industri. Kvinnor fick rösträtt med mera.

Konstnär

Arman är konstnär och bjöd på sin konst och mer kunskap om hans hemland Iran. Jag blev imponerad av en tavla han målat på bara två månader.

Ni kan se den längre ner. Det speglar Shah Mohammed Reza Pahlavi och Farah Pahlavi som vanliga människor som de faktiskt är trots alla titlar.

Kejsarinnan The Empress av Iran

Farah Pahlavi var kejsarinna av Iran mellan 1959 till 1979. I samband med den islamiska revolutionen det nämnda året gick kejsarinnan och hennes make landsflykt. Året därefter avled hennes make shahen.

På grund av revolutionen i Iran så kom många till Sverige. Iranier är överrepresenterade i högskoleutbildning. Jag beundrar iranier för de har integrerat i vårt samhälle mycket väl. Många har jag arbetat med i sjukvården. Minns en vacker läkare på min tid på hjärtintensiven på Danderyds sjukhus. Läkaren Afsaneh som sprang på hjärtlarm tillsammans med mig.

Stilikon

Farah är som prinsessan Grace, Lady D en stark uttrycksfull kvinna, en suffragett. Hon älskade design såsom Yves Saint Laurent Christian Dior och Hermés .

Hon gjorde så Elizabeth Arden blev ett framgångsrikt företag.

Smycken med en historia

Jag och Madelen köpte varsitt armband av Kiani Concept .Vi fick en pratstund med designern. Han växte upp i Borås men han kommer ursprungligen från Iran. Vann en design tävling via H&M och fick ge ut en kollektion.  Allt han designar så finns det en kännetecken. Det är nämligen hans favoritfärg nämligen turkos.

Vill nu ge min hyllning till mina vänner från Iran som lyckats så bra i Sverige inom både design och konstnärskap.

 

Kram Hannah

Kejsarinnan The Empress av Iran

Kejsarinnan The Empress av Iran

Kejsarinnan The Empress av IranKejsarinnan The Empress av Iran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *