Kvinnohälsa

Hysteri

Hej Tisdag,

Jag går igenom mina anteckningar från min psykoterapi utbildning. Hysteri som finns beskrivet i litteraturen sedan 1900 före Kristus.
Hysteri var fram till 1900-talet vetenskapens benämning på en viss typ av psykiska störningar för kvinnor.

Förr fick inte societeten arbeta utan kvinnorna ägnade sig åt handarbete, spela piano och skvaller.

Att gå till sin läkare var därför att höjdpunkten i månaden.
Vi kan idag se dessa kvinnor som förr kallades “Sveda, värk och bränn kärring” och de som lider av fibromyalgi men som idag är en riktig diagnos.

Minns i min utbildning till sjuksköterska på 1990-talet besökte en kvinna med fibromyalgi. Jag tog pendeltåget till en förort till Stockholm och intervjuade kvinnan i hennes hem helt ut el.

Nu i corona tider de som lider av diverse symtom i månader och där provsvaret icke visat på corona är nog samma sak. Historian upprepar sig.

Jag får meddelanden från män nu för jag bloggade om att jag ville bli sommarvärd för Sveriges Radio. Männen skriver att Sveriges Radio inte är redo för mig för än på några decennier kanske aldrig. Men jag bryr mig inte det minsta.

Nu ska jag läsa in mig på ett nytt ämne och sedan sova sött.

 

Får ständigt upp kära minnen från min Facebook.  Satt på Hovstallet för 3 år sedan då vår kronprinsessa kom in med sin familj och vinkade glatt till oss på hennes 40 års dag.

Bloggtips https://hannahgerner.se/in-bed-with-marilyn-monroe/

 

 

Stor Kram Hannah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *