Kvinnohälsa

Hannah mitt i klimakteriet

Hej torsdag,

 

Denna vecka bor mina döttrar hos mig så jag är uppe tidigt och gör frukost till dem, något som jag bara älskar. Har sprungit både igår och idag. Lägger märke att det blir fler och fler som springer mitt på Stureplan vilket är roligt och bra för folkhälsan.

I dag skall jag skriva om ett ämne som berör många nämligen klimakteriet. Men som genom historien talats tyst om men det är definitivt slut på det nu.

Västerländska kvinnor lever ju en tredjedel av sina liv efter menopaus som är kvinnans absoluta sista mens i livet. Snittåldern i Sverige för detta är 51 år. Den moderna kvinnan vill ha ett aktivt liv även i denna period.

Om man har besvär av (iofs av ett naturligt åldrande) finns det hjälp att få som ökar livskvalitén.

Jag är i klimakteriet och märkte det då min menstruation började krångla och blev oregelbunden. Jag har varit i förklimakteriet i flera år utan att reflekterat över det.

Senare fick jag besvär av värmevallningar och somnade ofta väldigt sent på kvällarna. Min mamma hade lindriga övergångsbesvär och gick relativt tidigt in i klimakteriet och de flesta får en liknande upplevelse som sin mamma hade, så kolla med din mamma.

Hannah mitt i klimakteriet

När östrogenhalten sjunker och vi slutar producera ägg. Klimakteriet är en period på runt 10 år där äggstockarnas hormonproduktion går upp- och ner.

Vilka symtom kan du få

  • Oregelbundna blödningar
  • Värmevallningar
  • Humörsvängningar
  • Nedstämdhet
  • Nedsatt sexlust och minskad orgasmförmåga
  • Smärta vid samlag
  • Sömnproblem
  • Torra slemhinnor i underlivet
  • Upprepade urinvägsinfektioner

 

När jag arbetade på BB Stockholm Family hade vi varje vecka öppen mottagning för cellprovtagningar och jag märkte då ett skriande behov av kvinnor i övergångsåldern att få prata om klimakteriet med mig som barnmorska.

Det du kan göra själv för att lindra symtom är uppsöka apotek för receptfria läkemedel med östrogen som verkar lokalt som gör att du blir våt och minskar risken för urinvägsbesvär.

 

Jag rekommenderar Mama Mia, Sergelkliniken och jag skall själv besöka en relativt nyöppnad klinik HerCare som ligger i Stocksund som intiativtagaren bakom är en kollega till mig Mia Lundin.

När jag tänker till så är ju min tidpunkt i livet likt en tonårings på ett sätt. En omvälvande period hormonellt för många men knappt märkbart för en del. Som med mycket annat i livet är det viktigt att äta bra kost, motionera och att komma ner i varv regelbundet.

Känner du dig nedstämd, brist på energi, ingen sexlust, så kontakta en gynekolog för östrogen så kan du få tillbaka ditt gamla jag.

Kram Hannah

Hannah mitt i klimakteriet

Hannah mitt i klimakteriet

9 reaktioner på ”Hannah mitt i klimakteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *