PsykologiRelationer

Anknytning och sex 2

Kära följare,

Jag hoppas ni är med mig denna soliga fredag för nu kommer sex och anknytning.

Idag skriver jag om den desorienterade personlighetstypen. Det är den allvarliga formen av otrygg anknytning. Det handlar om upplevelser i barndomen som ger känslomässiga sår som är så djupa att de inte slutar blöda ens när vi är vuxna. Jag hävdar att man kan utveckla denna personlighet eller drag av den om man är med om en traumatisk skilsmässa.

Denna anknytning ger svårigheter med att forma eller upprätthålla en varaktig relation. En förklaring är att vi associerar närhet med svek, separation och smärta. Får personen till en relation avslutar man den snabbt eller så undviker man riktigt nära relationer helt.

Ibland är frestelsen och längtan för stark och man tar chansen att få vara som andra. Resultatet kan på sin höjd bli ett “one night stand”. Sen behöver personen dra sig tillbaka. Sex ger oss avslappning, beröring och närhet. Vidare använder en del sex för att erövra eller känna sig äventyrslysten.

Bygger man en långvarig relation kräver det att partnern accepterar att man önskar ha distans. Man kanske är särbo eller till och med bor i olika länder och bara träffas då och då.

Exempel på hur anknytning spelar in i våra vuxna relationer

Om två personer med trygg anknytning har en relation med varandra så är resultatet en stabil och långvarig förhållande med mycket närhet och tillit.

En person med otrygg anknytning spelar ingen roll vilken sort är i en relation med en människa med trygg anknytning. Då är den otrygga trygg. Det smittar över med lugn och trygghet och kärleken och närheten växer.

Är två med otrygg ambivalent anknytning tillsammans är relationen stormig med svartsjuka och ständiga uppbrott.

Bygger två personer med otrygg undvikande anknytning relation dominerar den mer av tankar mer än av känslor. Båda har ju svårt för närhet så en passionerad relation är det inte. Det tar många förnuftiga beslut och det blir ju väldigt tråkigt i det långa loppet.

Men det är ovanligt att människor med samma typ av otrygg anknytning attraheras av varandra. Vanligare är det att vi dras till olikheter.

Sist men inte minst. Vad tror ni händer om Alicia typiskt otrygg ambivalent personlighet är tillsammans med Oscar. Han som är utpräglad otrygg undvikande karaktär. Oscar känner sig upplivad till en början med mycket passion och närhet. Efter ett tag när relationen fördjupas kommer funderingar på om relationen faktiskt är rätt och Oscar kommer slutligen dra sig undan.

 

Ha nu en underbar helg kram HannahAnknytning och sex 2

 

 

 

 

 

 

4 reaktioner på ”Anknytning och sex 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *