Arbete

Psykisk ohälsa blunda inte medmänniska

I måndags den 10 september är det en viktig dag. Det är den Suicidpreventiva dagen som jag tillbringar den på Näringslivets hus på Storgatan.

Psykisk ohälsa blunda inte medmänniska

Jag tänkte först inte blogga om detta då jag gjort det tidigare. Men nu bloggar jag för min vän  Somaya Guez Guez. Hon skrev på sin facebook att vi alla bör tänka på effekten av höstens mörker.

Hur många får ökad ångest och depression och en känsla av ensamhet. Hon är klok som en bok som skriver att hålla ett öga mer öppet.

 

Självmord är en väldigt vanlig dödsorsak. Vanligare än både cancer och att en inte oväsentlig andel av alla bilolyckor med dödlig följd är förtäckta självmord. Du kan rädda liv genom att våga fråga hur någon i din närhet mår. Har du sett ett förändrat beteende finns det sannolikt anledning.

Man vill inte vara till besvär till de som förmedlar lycka på facebook eller till andra. Vad innebär det att vara medmänsklig på ett äkta sätt.

Psykisk ohälsa

Mind har sedan 1931 arbetat för psykiska hälsa. En av förgrundsfigurerna i starten var Viktor Wigert, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Självmord är ett stort folkhälsoproblem, särskilt bland unga män. De har en självmordslinje där du kan ringa, chatta eller mejla om du har tankar på att ta ditt liv.

Allt Mind gör handlar i slutändan om en enda sak. Att ge människor kraft att leva. Mind räddar många liv.

Mind räddade livet på på Ida Staberg som berättade öppet och äkta om hennes liv. Tack Ida Staberg, du gjorde starkt intryck på mig och jag lade märke till dina ärr på armarna. Jag har alltid frågat de kvinnor jag träffat när jag ser att något inte står rätt till berätta och de berättar för mig.

Psykisk ohälsa blunda inte medmänniska

Psykisk ohälsa blunda inte medmänniska

..

 

Sist men inte minst ha en fin lördagskväll.

Kram Hannah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *