Personligt

Missfall är väldigt vanligt

Hej,

Har du haft missfall?

Det har jag och många andra kvinnor. Börjar du bara våga öppna dig och sedan kommunicera kommer du få veta hur vanligt det är.

Missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder däremot oftast inte att det är något fel på din kropp. Jag har lärt mig att det är något som gått snett så att naturen tar hand om det. Du kvinna som många gånger är fylld av skam och skuld men ett missfall är inte ditt fel.

Jag blev gravid första gången för lite över 20 år sedan. En planerad graviditet månaden efter att jag slutade med mina preventivmedel. Jag testade positivt och var så lycklig. Efter några veckor började jag blöda vaginalt på mitt arbete. Jag gjorde inget ultraljud för alla sa:

Du har fått ett missfall“.

Missfall är väldigt vanligt

Jag var ensam med min sorg. Ja det är inte alltid så lätt att förstå för partnern. Det är kvinnan som har symtom av graviditeten och får de första känslomässiga banden till barnet i magen.

Den sommaren bestämde jag och min  partner för att bila ner till Champagne. Sagt och gjort färden tog oss igenom Danmark och Tyskland och sedan ända till Frankrike. Jag hade ingen direkt matlust och kunde dessutom inte dricka drycken fast vi var i Champagne. Det gnagde i mig att någonting var fel. Jag köpte sedan ett graviditetstest och det var positivt.

Ultraljud är en bra uppfinning

Väl hemma i Stockholm igen ringde jag en gynekolog som gjorde ett ultraljud som visade mig att jag var gravid över vecka 13. Lyckotårarna strömmade nerför mina kinder samtidigt som jag ringde en barnmorskemottagning på gärdet. Jag kom till barnmorskan Eva och fick mitt inskrivningsmöte. Efter bara några dagar därefter fick jag akuta smärtor i min buk. Låg och grämde mig och gick på toaletten och sedan kom en massiv blödning mellan mina ben. Jag kräktes av smärtorna och sa:

“Det är något som inte står rätt till. Ta mig till Danderyd”.

Väl framme på sjukhuset så kräktes jag dessutom igen av smärtan. Samtidigt som jag fick komma in på ett rum för ultraljud där de gav oss beskedet att det är ett missfall. Dagen efter sövde de mig och skrapade ur mig resterna av min son.

Hur visste jag det var en pojke? Jo för jag är för frågvis så de skickade oss till experten på Karolinska Sjukhuset.

Dagboksanteckningar

Jag började tidigt att skriva dagbok som barn och fann dessa anteckningar från tiden.

“Jag är gravid och det är andra gången för mig. Är havande vid precis samma tidpunkt som förra året. Men orkar inte berätta om det idag”.

“Sprang runt i lägenheten av lycka sedan ringde jag mamma redan klockan 07.30, happy!

“På ultraljud fick vi se att det finns ett nytt liv i min livmoder. Så fort jag känner lite ont i magen får jag panik och har fått en blödning. Det känns så fantastiskt att ett nytt liv växer och jag måste våga tro att det kommer bli bra”

“Nu syns däremot magen. Känns så kul att få visa upp den”

Barnmorskan frågar om vi kikat efter lite barnkläder. Hon säger att vi inte skall förbjuda oss att göra det. Imorgon kommer jag våga köpa något och p.s Vi ska flytta till Värtavägen 18″.

Jag blev sjukskriven på grund av mina blödningar och i vecka 41+3 fann jag största kärleken. och gjorde det igen ett och ett halvt år senare igen.

Tack mina döttrar för ni finns.

Tack även till ultraljudet som ger bekräftelser i dag på tidigt stadium.

 

Slutligen önskar jag er God Jul!

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/tillit-ar-grunden-for-karlek/

 

Kram Hannah

Missfall är väldigt vanligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *