Barnmorska

Jag gillar att arbeta förebyggande

Hej,

 

Suicid

Oj redan fredag igen. Jag ogillar att spekulera när människor avlider utan väntar alltid på ett uttalande som kommer senare. Ni vet att suicid är den vanligaste dödsorsaken bland män 15-44 år i Sverige. Jag har egen personlig erfarenhet av suicid. Gick då med i SPES som är riksförbundet för SUICID prevention där jag fick träffa andra anhöriga som var väldigt viktigt för mig då. Jag gillar att arbeta förebyggande.

Suicid Zero

Jag är även med i volontärgruppen för Suicide Zero och vill ni stötta köp armband. Eller bli medlem.

Jag gillar att arbeta förebyggande

Jag gillar att arbeta förebyggande

Igår skulle jag ha deltagit vid en välgörenhetsmiddag men mannen som bjudit in mig ringde straxt innan och berättade att hans dotter mådde dåligt. Så många unga människor lider av psykisk ohälsa tyvärr och hur kan vi hjälpa dem tror ni?

 

Livmoderhalscancer

Jag träffade en gång en kvinna Britta. Hon var alltid så elegant och chic. När hon gifte sig med sin stora kärlek var hon oskuld. De fick en son och en dotter tillsammans och levde lyckliga i alla sina dagar. Nja den går i alla fall inte jag på.

När Britta var i medelåldern började hon blöda efter när de hade samlag. Blödningarna gav inte med sig. Hon uppsökte en gynekolog som undersökte henne vaginalt. Britta märkte att gynekologen såg bekymrad ut och hon sa att hon skulle remittera henne direkt till sjukhus för provtagning.

Det visade sig att Britta drabbats av livmoderhalscancer. Hon avled i sin sjukdom. Hennes äkta make gifte raskt om sig och efter 5 år visade det sig att hans nya fru även hon fick livmoderhalscancer.

Mannen var konstant otrogen. Om du får en besked om att du har en cellförändring så behöver det ju inte betyda att din man varit otrogen utan viruset kan ligga latent i kroppen. Vill du veta mer om detta kan du läsa på 1177 vårdguiden.

Jag gillar att arbeta förebyggande

Sist men inte minst gå på era cellprovtagningar som är subventionerade och låt era barn få ta vaccin mot livmoderhalscancer. Det hjälper till att skydda till ca 90% av all livmoderhalscancer. Upptäckterna har belönats med Nobelpris. Sjukdomsbördan av HPV-relaterad cancer och sjukdom är fortfarande stor i Sverige. Läser om en ung kvinna som dog i sjukdomen här på min privata Facebook och läser i Elsa Billgrens blogg om att hon fått operera bort sin livmoder.

 

Kram Hannah

 

 

2 reaktioner på ”Jag gillar att arbeta förebyggande

 1. Ett viktigt ämne du tar upp.

  Påtal om liv & död, varför har du ingen hjälm när du cyklar?
  Är det ett aktivt val att välja bort den?

  Bara funderar…

  1. Hej,
   Jag brukar ha en “Hövding” när jag cyklar, ibland glömmer jag den. Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *