Medicin

IVF-kliniker utnyttjar kvinnors barnlängtan

Hej lördag,

Har inte skrivit i bloggen på flera veckor men är nu tillbaka peppad efter en lunch jag hade igår med en journalist som peppade mig som jag behöver!

Jag har legat lågt efter att fått in en artikel i Expressen Söndag och funderar på vad jag vill härnäst i mitt liv. Jag vill använda min blogg till att skriva krönikor.

 

Infertilitetsbehandling för äldre kvinnor

IVF-kliniker är en jättemarknad runt om i världen. Jag ser att läkare inte alltid tar ansvar för information om kvinnan är över 40 år. och att man kanske inte skall använda kvinnans egna ägg. På grund av sannolikheten för en lyckad IVF är liten. Dessutom är det en högre risk för kromosom avvikelser och slutligen behandlingarna kostar ofta mycket pengar.

IVF-kliniker utnyttjar kvinnors barnlängtan

Under de senaste åren ser vi har antalet kvinnor över 40 som genomgår fertilitetsbehandling ökar. Men chanserna för dem att få barn i samband med konstgjord befruktning är mycket små med kvinnans egna ägg.

40-42 år är det endast 9% sannolikhet till graviditet

Är du mellan 42-43 år är det bara 3%

och är du över över 44 år bara 1%

Vi kan läsa om kända kvinnor 50 år och garanterat att de köpt ägg av en kvinna runt 25 år. det kallas äggdonation.

Den äldsta kvinnan jag träffat i mitt yrke som blivit gravid spontant var 49 år. Hon kom till mig och önskade hjälp med en abort. Vi gjorde ett ultraljud då vi såg att det var en missed abortion. Kvinnor får ökad risk för missfall redan efter 35 års ålder.

Nog om oss kvinnor. Män kan onekligen skaffa barn i hög ålder men man ser att barn till fäder i hög ålder har fler antal nya genetiska mutationer. Dessa mutationer kan kopplas till sjukdomar som autism och schizofreni.

 

Mallorca liv

Saknar Mallorca mycket och hade 10 så underbara dagar med mycket värme och glädje. Jag togs emot med öppna armar och fick vara gäst på flera stora middagar och på en lunch på en väldigt fin båt, tack! Jag har nu varit hemma några veckor och umgåtts mycket med mina döttrar, tränar inför den 1 juni och gått på trevliga events.

Ha nu en underbar lördag själv sticker jag ut och springer nu.IVF-kliniker utnyttjar kvinnors barnlängtan

Kram Hannah

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *