Sverige

Hälsingland och unika hälsingegårdar

Hej Torsdag,

Har hamnat i Hälsingland närmare bestämt utanför Bollnäs på min väninna Madeleines gård.

Hälsingland och unika hälsingegårdar

Älskar ju historia och bläddrar och läser om de unika hälsingegårdar. Ansvarsområdena mellan man & kvinna var tydlig och det sades förr att när en kvinna skulle välja en bra man, skulle hon titta på hans händer för att avgöra arbetsförmågan.

En bra hustru däremot, skulle ha gula tänder och breda höfter för då klarade hon det mesta.

Imorgon skall vi besöka en av de sju gårdarna som valts ut för att representera detta unika världsarv i världen och skrivits in på Unescos världsarvslista.
Vilken gård vi har valt ut får ni veta imorgon.

Hälsingland och unika hälsingegårdar

Tittar på Midwife in East End och serien är viktigt för kvinnohistorian. Vi har mycket att tacka våra kvinnliga förebilder för våra rättigheter vi äger.
Suffragetter är en grupp som slutar följa regler för att kämpa för kvinnors rösträtt. Rörelsen hade stor utbredning i början på 1900-talet i framförallt Storbritannien.

Kvinnorna var militanta och några offrade sina liv. Och de nådde sitt och vårt mål 1918 då det infördes kvinnlig rösträtt i Storbritannien för kvinnor över 30 år.

Sist men inte minst blev riktigt arg häromdagen. Då en kvinna sa hon var emot abort och då har man inte förstår något alls och har noll kunskap. Kommer berätta om detta i en egen blogg för att hon skall förstå.

Nu är vi i huset igen efter bastubad. Vi körde en hamam med väldoftande och välgörande tvål från Turkiet medans kossorna kom fram på andra sidan.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/hysteri/

Hälsingland och unika hälsingegårdar

 

 

Stor varm kram Hannah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *