Okategoriserade

Förlossningspsykos är allvarligt

Hej onsdag,

I går hade jag en härlig lunch på Riche med väninna och vi diskuterade hur viktigt det är att inte bara gå på screening för livmoderhalscancer utan jag personligen går minst 1 gång om året till gynekolog för ultraljud av livmoder och äggstockar för de kvinnliga sjukdomarna i dessa regioner ger ofta ej symtom förrän det kan vara för sent.  Du kvinna bör söka vård vid blödning efter samlag eller vid mellanblödning

I torsdags var jag på viktig auktion arrangerad av Alexandra Charles och hennes 1,6 & 2,6 miljonerklubb på CFHILL. Jag var inbjuden av Alexander Erwik då jag tidigare bloggat om psykisk ohälsa. Idag tänkte jag ta upp psykisk ohälsa inom mitt gebit som barnmorska.

Förlossningspsykos är allvarligt

Förlossningsdepression drabbar cirka en av tio nyblivna föräldrar. Det skall vara ok att våga tala om detta och få adekvat hjälp. Det är viktigt att söka hjälp då depressionen allvarligt kan störa en god mor och barn anknytning. Depression under graviditeten är också vanligare än många tror.

Förlossningspsykos är ovanligt men måste upptäckt hos kvinnor med stark ärftlighet. Eller hos de som har bipolär sjukdom eller schizofreni. Denna debuterar kort efter förlossning och det föreligger en ökad risk för suicid och utvidgat suicid.

En som upplevt förlossningspsykos och som skriver om detta är Pebbles Karlsson Ambrose. Hon blev belönad 2016 med stora fördomspriset av Psykiatrifonden. Fördomspriset delas ut årligen till en person eller verksamhet som på ett betydande eller nytänkande sätt motverkar fördomar kring psykisk ohälsa, psykiska funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa i bredare bemärkelse.

Gå gärna in på Psykiatrifonden

Förlossningspsykos är allvarligt

Förlossningspsykos är allvarligt

Förlossningspsykos är allvarligt

Min kollega och väninna Åsa legitimerad psykoterapeut som är engagerad i psykisk ohälsa köpte en av tavlorna.

Förlossningspsykos är allvarligt

Träffade Arja Saijonmaa, Anna Maria Corazza Bildt, Charlotta Hult Ramberg som hade kvällens coolaste outfit och Cristina Funke från Max Nöje

Träffade även Camilla Coene, Angelica Engström och Åsa Marie Sandelin. Angelica har fotograferat Carl-Jan Granqvist och Alexandra Charles en tavlorna i auktionen.

Alla tavlorna som fanns med i auktionen finns att köpa men i en kalender för 2019 och pengarna går i år till psykisk ohälsa. Beställ här för 150 kr + frakt 1,6miljonerklubben

 

I fredags besökte jag Europahuset som åhörare på en debatt där bland andra Anna Maria Corazza Bildt, Fredrik Federley om hur sexuellt våld bekämpas och när föreningen FATTA fick mottaga Europeiska medborgarpriset 2018, stort grattis

Jag blev än mer övertygad att ägna tid till politiken! Snart skall jag få komma på studiebesök i Riksdagen och kommer skriva om mitt besök här i bloggen!

 

 

Ha en fin onsdag kram Hannah

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *