Sverige

Välkommen till Same Land

Hej,

Ni vet ju att jag fullkomligen älskar att träffa nya människor och nätverka. I helgen blev jag inbjuden för en indisk afton för att ta del av same historia.

Jag har själv besökt Sápmi.. Det var för snart 20 år sedan då jag var inbjuden till en resa med min ex man bolag Health Cap. Vi flög till Kiruna med ett litet kanske privat plan som skakade väldigt mycket flygrädd som jag är.
Efter en tid fick vi träffa samer och vi åt mat tillsammans med dem och beundra deras renar.

Efter det fick vi åka med hundspann. Jag var gravid med vår andra dotter vid tidpunkten och blev magsjuk troligen då som gravid har man nedsatt immunförsvar. Fick ta buss till hotellet. Väl där fick jag krya på mig och missade flera höjdpunkter.

Men tillfrisknade och fick slutligen hänga med på en beundrande helikoptertur över Sápmi.

Samer är ursprungsbefolkningen i delar av norra Norden samt på Kolahalvön i Ryssland och utgör i dag en minoritetsbefolkning med kanske 80 000-100 000 människor.

 

Välkommen till Same Land

Samernas gamla traditionella religion liknar många andra ursprungsfolk. Den samiska tron har blivit förändrad över tid. Inte minst genom det inflytande skandinaverna och vår religion. Det gäller både fornnordisk tro och kristendom kommit att ha. Under 1600- och 1700-talet tvingades samerna överge eller dölja sina sina religiösa föremål, riter och sina schamaner.

Samerna är inte ensamma om denna avvikelse. Men i samma utsträckning som bland samerna ser vi den endast hos aboriginerna i Australien. Båda grupperna har i generationer ståndaktigt trotsat extrema förhållanden vilket kan vara en förklaring till att just de besitter denna egenskap.

Deras nationaldag firar de sedan 1992 den 6 februari för att fira minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. I tidigare lagar uttryckte staten att endast de som hade renar och ägnade sig åt renskötsel var samer. Sedan Sametingslagens tillkomst är det nu språket som är identitetsmarkör.

Mannen på bilden nedan träffade jag just en 6 februari då han hade på sig sin fina samedräkt på Riche. Har sedan träffat en ung samiska My Danvind på Augustpriset anno 2019 då hon var nominerad till Lilla Augustpriset med lika fin samedräkt.

Den drastiska försvenskningen som skedde under 1800- och 1900-talet gjorde så att det inte är många som kan tala det samiska språket idag. I dagsläget är det drygt 23 000 samer som kan det samiska språket. Detta är självklart idag att lära sig andra språk i det land som är majoritet där man vill arbeta.

Den världsomtalade potensen

Jag har aldrig trott på renhornsmjöl som samerna sålde till japaner som ett potensmedel och som jag tror är förbjudet idag och såklart lämnat marknaden  till förmån av Viagra.

Samernas virilitet är inte längre bara en myt utan vetenskapligt bevisat på grund av en avvikelse i sina gener. Enligt forskare har en 70-år same man lika mycket testosteron som en 50-åring i den övriga befolkningen.

Välkommen till Same Land

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/vart-sexliv-under-pandemin/

 

 

Kram Hannah

Välkommen till Same Land

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *