Filmtips

Trädgårdsgatan recension

Här kommer min utlovade recension av svenska filmen Trädgårdsgatan som jag såg galapremiären av i går.

Ångesten sköljer över mig nästan direkt. En bonusfamilj som ska leka ny familj. Men här extra allt med två grova missbrukare som fortfarande har vårdnaden kvar av sina barn. Vi ser Karin Franz Körlof i en stark roll som Linda som är mamma till Elin och är kär i Peter som spelas av Simon J Berger som är pappa till Eric.

Dessa fyra ger sig ut på en bilresa i den skånska myllan ett sommarlov. Ångesten är påtaglig med pundar scener, gränslös sexualitet. Därtill hur en kvinnans kropp och själ får betala för parets missbruk. Stark scen är när Linda går in till sin sexköpare i hans radhus och runkar och suger av honom och sen ser man hennes tomma likgiltiga blick när han kommer i henne bakifrån.

Porren gör sig påmind.

Linda vill komma vidare i livet och har sin mamma som stöttar henne. Hon vill sluta med jonk och prostitution. Hennes resa mot ett bättre liv skildras, samtidigt så kämpar Peter också.

Lägger märke till att familjens middagar går från läsk med smörgås till läsk och spagetti och köttfärssås.

Tio år förflyter och barnen som nu är vuxna träffas på en begravning. Barndomen kan upplevas olika och filmen visar en scen två gånger. Från en fest för att belysa detta. Från Erics krassa mer verklighetsbetonade minnen medan Elin romantiserar föräldrarnas kärlek.

Maskrosbarn

Jag rekommenderar er att se denna film och är glad att jag såg den för den dessutom ger perspektiv. Det finns omkring 500 000 stycken maskrosbarn i Sverige. Det vill säga ett barn som växer med förälder med missbruk eller som mår dåligt psykiskt. Tänker ofta på hur viktigt det är att våga se de utsatta barnen och inte blunda utan agera.

Historien bygger på producenten till filmen Sofie Palage egna upplevelser under barndomen på just Trädgårdsgatan som ligger i Ystad. Olof Spaak är regissör. Vi fick applådera hela ensemblen i går, vilket arbete de gjort.

Tack min väninna Jessica Berghult som bjöd med mig på wonderlandevent och shimoda.se för snygga bilder.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/jag-ar-annorlund…ch-vill-vara-det/

 

Kram Hannah

Trädgårdsgatan recensionTrädgårdsgatan recensionTrädgårdsgatan recension

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *