Kvinnohälsa

Skilsmässa på liv och död

Hej Måndag,

Hoppas ni mår bra och är ute i naturen som spricker upp och dessutom bjuder upp på väldoft. Jag fick min första vaccin spruta mot covid-19 i tisdags och det gick bra.

Som ni vet arbetar jag som barnmorska och har en gammal spaning som jag inte delat i detta forum utom bara på golvet med kvinnor. Brukar även delge med män när de så träffsäkert berättar för mig att deras före detta kvinna är psykiskt sjuk.

Många gånger har jag haft par där mannen sitter med huvudet ner och ser sur ut medan hans nya kvinna gärna vill delge mig:

Vi är så lyckliga och hans före detta hustru är psykiskt sjuk”

Efter att ha träffat många par med samma historia vågade jag utbrista:

Vad tror du han kommer säga om dig när relationen är över

Människor som talar så om sin ex partner har inte arbetat med sitt inre alls och är väldigt bittra. Det handlar inte om att ta en nytt objekt utan att spegla inåt. Vilket de flesta aldrig vågar göra.

Många i min bekantskapskrets som säger sig ogilla Stockholm har inte hittat hem till dem själva. Jag säger alltid hur bra vår huvudstad är. Den har perfekt storlek du kan ofta cykla och behöver inte åka flera mil som många gånger man behöver göra i Los Angeles för att träffa sina väninnor,

De som inte trivs det handlar om något annat. De kommer vara lika bittra var de än reser för de har inte funnit sig själva.

Skilsmässa på liv och död

Istanbulkonventionen som skrevs på för tio år sedan på ett ministermöte just i Istanbul därav namet. Som möjliggör krav på lagstiftning mot bland annat våld i hemmet och könsstympning. Den säger också att det är brott mot mänskliga rättigheter detta hemska som sker våra medkvinnor.

Nu har Turkiet beslutat att lämna konventionen. Var tredje kvinna är utsatt för partnervåld i Turkiet. Hundratals mördas varje år och risken är störst när kvinnan vill skilja sig. Jag ser på dokument utifrån där en kvinna blivit av med båda sina ben och med armar skottskadad av sin man när hon ville lämna honom.

En annan framgångsrik kvinna som var journalist i London. Hon träffade sedan en man och flyttade tillbaka till Istanbul för att gifta sig och blev gravid. När dottern var 2 dagar blir hon brutalt misshandlad av sin äkte make med flera slag mot huvudet. Hon har idag stora funktionshinder men är stark och får idag träffa sin älskade dotter.

Till mina bekanta i Dubai, vet ni om att ni inte får göra abort där?

 

Lyssnar på USA podden att högsta domstolen kommer ta upp kvinnors rätt till abort. Den nuvarande aborträtten i USA är olika beroende i vilken delstat du bor i. Kommer följa utvecklingen detta ger nytt syre till debatten.

Jag skriver på en debattartikel om min egen skilsmässa. Det skall inte vara så att en rik man skall kunna köpa människor för att förgöra en kvinna för att jag ville skilja mig. Tror Ia Sveger skäms idag att tagit min ex make till sin klient. Hon som står på kvinnors sida. Det var hon jag dansade med på Noppe.

 

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/kvinnohalsan-bor…ras-alltid-forst/

Kram Hannah

Skilsmässa på liv och död

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *