Livet

Praktikan när någon dör

Hej,

Att många människor är rädda och inte vill tänka på döden det vet jag. Döden är närvarande i mitt liv och jag tänker ofta på när jag kommer att dö. Jag funderar för mycket och jag har därför kommit fram till min livsfilosofi och det är att förlåta och att ha empati.

Att mista ett barn, en förälder, en livskamrat eller en nära vän är en av livets mest omvälvande händelser. Jag ska berätta vad som händer och min roll som sjuksköterska när en patient avlider på ett äldreboende eller på sjukhus, men först än mer personligt.

Jag har alltid varit naken inför döden tyckt det varit viktigt att ta med den in i livet. När min farmor dog på min tionde bröllopsdag gick jag från mitt arbete trots att jag är alldeles för lojal. Jag ville se henne och ett sista farväl innan begravningen.

Nu slog det mig att jag inte besökt henne sedan begravningen. Hon vilar på Skogskyrkogården tillsammans med bland många andra Greta Garbo. Skogskyrkogården invigdes 1920 och betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.

Praktikan när någon dör

När min mormor dog i sömnen på ett ålderdomshem tog jag med mina små döttrar för att bevittna döden. Jag har alltid tagit in hela livet i våra livsrum. Min mormor vilar i en familjegrav på Norra begravningsplatsen som är en av Sveriges största begravningsplatser.

 

Praktikan när någon dör

Om ingen anhörig är närvarande när personen dör så kontaktar jag de anhöriga så fort som möjligt och frågar om de vill komma för att se deras döda anhöriga. Vill betona att jag alltid är noga att ringa till anhöriga innan om jag ser tecken att personen kommer dö inom kort så de anhöriga kan finnas vid sängkanten när deras käraste tar det sista andetaget.

När döden kommit gör vi i personalen den döda fin det vill säga tvättar, kammar och tar på de finaste kläderna och tar bort till exempel urinkateter eller annat så. Sedan ringer jag för transport till bårhus där människan skall vara i väntan på begravning eller kremering.

Nu behöver de anhöriga till den döda personen planera för begravningen. Om det inte finns någon anhörig som vill ta hand om begravningen är kommunen skyldig att göra det. Man kan välja att begrava kroppen i en kista eller att kremera. Det måste ske inom en månad efter dödsfallet med vissa undantag.

Vita arkivet

Det kan kännas konstigt att tänka på sin egen begravning, sitt sista avsked. Men att ägna en stund åt just det kan en dag bli en stor hjälp för dina närmaste..läser jag hos Fonus vita arkiv

Många lämnar efter sig nedskrivna eller muntliga önskemål om hur de vill bli begravda och hur de vill att en begravnings eller minnesstund ska utformas. Ni vill väl  inte att det ska bli som på Solsidan i säsong fyra när Alex mamma Margaretha dött. Rollen spelades av Mona Malm som nyligen dog på riktigt. Ta hänsyn till önskemålen.

Jag klurar dock på hur framtidens begravningar och gravplatser kommer se ut. Under pandemin har bårhusen varit fulla så att vi får använda andra utrymmen. Begravningsplatser räcker inte till och det kräver både pengar och personal till för att sköta. Vi måste reflektera hur det ska bli.

 

Lev väl och glöm inte att döden ingår i livet och hoppas ni gillar Praktikan när någon dör.

 

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/min-allra-karaste-syster/

Kram Hannah

Praktikan när någon dör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *