Personligt

Lilla guiden om flytningar

Samarbete med VagiVital.

Hej,

Hoppas ni mår bra trots omständigheterna och att ni ska gilla min blogg som handlar om flytningar.

Lilla guiden om flytningar

Flytningar uppfattar kvinnor väldigt olika.

  • Färg
  • Konsistent
  • Lukt
  • Mängd

på flytningen uppfattas individuellt. Gemensamt är dock att flytningarna fyller en mycket viktig funktion. Trots att flytningar är så bra pratar vi ändå väldigt lite om det. Det är tabu men det är tid nu att göra något åt den saken. RSFU har skrivit en bok om flytningar som jag rekommenderar att läsa.

Ett problem är att många kvinnor som söker hjälp för flytningar har en helt normal flytning. Den är vit med en lätt syrlig doft. Att ha flytningar i slidan är bra och naturligt. Det gör slemhinnorna fuktiga och håller slidan ren och skyddar mot infektioner.

När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytning lubrikation. Man kan säga att det är kroppens egna glidmedel och gör att det ska kännas skönt när man har sex.

Visste ni att när kvinnan kommer i klimakteriet då det kvinnliga könshormonet östrogen minskar då ökar risken för upprepade urinvägsinfektioner. Det är därför av stor vikt att den kunskapen finns ute i sjukvården så kvinnan kan få gå till en gynekolog eller barnmorska för behandling.

Bakteriell Vaginos

Är en av de vanligaste genitala infektioner som drabbar kvinnor. Uppträder ofta i samband med samlag efter menstruation eller efter en antibiotikabehandling. Det kan lukta skarp som rutten fisk och flytningen är genomskinlig.

Du ska söka vård för detta för att få behandling. Då VagiVitals underlivsbarometer visar att många kvinnor är obekväma att tala om sina underlivsbesvär. Det är nu en glad nyhet att det kommer ett självtest för just bakteriell vaginos som du kan köpa och utföra testet hemma.

Candida

Svamp i underlivet har drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet.

  • Intensiv klåda
  • Svullnad i slemhinnan
  • Samlagssmärta

Ökad flytning i form av en kesoliknande flytning.

Du kan köpa receptfria läkemedel på apotek eller klicka hem från Apotea.

Har du haft oskyddat samlag är det viktigt att kontrollera  så du inte fått en könssjukdom. Den vanligaste är klamydia. Du kan enkelt logga in på mina vårdkontakter och beställa hem ett test för att sedan skicka in det för analys.

Till er män

Flytning från penis är nästan alltid ett tecken på en infektion. Du kan ha fått en könssjukdom så viktigt du söker vård.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/herpes/

 

Kram Hannah

 

Lilla guiden om flytningar
Bildkälla RFSU

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *