Kvinnohälsa

Knip till ökad hälsa

Hej,

Hoppas allt är väl. Kvinnor gör ni era knipövningar?

Jag minns söndagarna under tonåren då jag och mamma satt bänkade framför teven till sköna söndag. Vi såg en Susanne Lanefelt  som klädde sig i chockrosa benvärmare och glansiga tajta dräkter. Minns dock mest hennes legendariska uppmaning Kniip. Hon blev inspirerad av Jane Fonda efter en USA tripp och tog med trenden hem till Sverige.

Drygt hälften av alla kvinnor över 18 år har någon gång upplevt urinläckage. Var tredje kvinna har en försvagad bäckenbottenmuskulatur vilket ofta uppstår i samband med en graviditet.

Med rätt knip är fördelarna många. Studier visar att kvinnor som regelbundet utför knipövningar får mindre problem med läckage under sex. Dessutom kan träningen av bäckenbottenmusklerna göra att du får skönare orgasmer.

Knip till ökad hälsa

Lägg dig på rygg med böjda knän och försök slappna av. Tänk på att magen, ryggen och skinkorna ska vara avslappnade. Börja sedan att knipa bakifrån och fram från ändtarmen fram till slidan och urinröret. Tänk dig att du ska lyfta något med slidan och att det ska bli som ett knip kring urinröret Håll kvar knipet i 2-3 sekunder och släpp sedan långsamt knipet. Fortsätt att träna på det här sättet tills du kan göra tio knip på raken.

Det finns flera steg vilket du kan googla på.

Fem minuters bäckenbottenövningar per dag kan minska problemen rejält dessutom kan få dem att försvinna. När du får grepp om hur du ska göra så kan du göra övningarna var som helst och när som helst. Och det är aldrig för sent att börja. Det lönar sig för kvinnor att träna musklerna i bäckenbotten under hela livet.

Du kan få genomgå en operation om besvären inte har blivit bättre efter sex månaders bäckenbottenträning.

En vanlig operation är TVT. Det innebär att läkaren placerar ett stödjande band runt urinröret. Bandet ger stöd åt urinröret när det utsätts för högt tryck. Till exempel när du hostar, nyser eller belastar bäckenbotten. På så sätt förhindrar bandet att det läcker urin.

Det kan vara bra att påminna sig om knip till ökad hälsa.

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/missfall-ar-valdigt-vanligt/

 

Kram Hannah

Knip till ökad hälsa

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *