Arbete

Hannah ljuset i mörkret

Hej Fredag,

Idag funderar jag på etik och jag arbetar efter mina etiska koder som sjuksköterska och barnmorska.

“Sjuksköterskan verkar för jämlikhet och social rättvisa när det gäller fördelning av resurser, tillgång till hälso- och sjukvård. Sjuksköterskan uppvisar professionella värden såsom respektfullhet, lyhördhet, medkänsla, trovärdighet och integritet.

Barnmorskans arbete grundar sig på den internationella etiska koden som bygger på kvinnors rättigheter och söker rättvisa för alla människor och jämlikhet när det gäller tillgång till hälsovård.

Mitt arbete har stor betydelse för folkhälsan i Sverige!

Etik

Sinneslagetik innebär att ha en positiv inställning och se den andres behov att vilja det goda. Sen finns pliktetik, konsekvensetik men nog om det.

Nu har debatten om aktiv dödshjälp återigen blossat upp igen i Sverige och jag har bloggat om det tidigare och blir återigen påmind om det när jag lyssnade på min facebooksvän Björn Natthiko Lindeblads sommarprat om sin far som tog sin död i egna händer och om ALS denna grymma sjukdom som min vän drabbats av.

Min dotter frågade mig nyligen om jag sett döda människor och det har jag, många i mitt arbete men även privat.

Jag har ansvar för människor från vaggan till graven i mitt yrke. Vill det skall vara lika fint att stryka den nyfödda över ryggen tills den skriker och säger hej till början till sin livsresa. Som att närvara i livets slutskede när den gamla intar barndomen igen där gosedjur har stor betydelse igen och jag håller dennes hand och stryker kinden.

Våga vara närvarande och se igenom morgonmediciner och se det en människa behöver.

Hannah ljuset i mörkret

Idag fick jag en kärleksförklaring som betyder mycket för den jag är:

“Hannah, jag måste erkänna att du inspirerar mig! Du, Hannah, är ljuset i mörkret!”

 

Stort tack för idag och önskar er alla därute att ni får en fin helg ha acceptans för det som är just nu och dömer du någon så dömer du bara dig själv. http://När du dömer någon så dömer du bara dig självHannah, jag måste erkänna att du inspirerar mig! Du, Hannah är ljuset i mörkret

 

 

Kram Hannah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *