Sverige

Aldrig nolltollerans mot våld

Hej Tisdag,

Hoppas ni mår bra, det gör jag. Har arbetat på Vasamamma och känner även att jag gör skillnad vilket känns fint i hjärtat. På min lediga tid just nu är jag hemma och putsar fönster, fixar mina balkonger med blommor och sprider våren.

När vi skall göra riktig skillnad måste det finnas en djuphet, kunskap och dessutom en passion. Efter alla år som barnmorska har jag frågat kvinnor:

“Har du varit utsatt för våld i nära relation” ?

Sedan är jag vetgirig och vidare modig och när du frågar får du ofta svar men inte alltid. De kvinnor som är mest illa däran vågar inte berätta. De är så rädda och jag kommer alltid vara på deras sida.

Våld mot kvinnor såg vi länge som en privat angelägenhet. Mäns våld mot kvinnor är i dag en kränkning av de mänskliga rättigheterna, ett gigantinskt samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem.

Jag äger en stor kunskap om kvinnor som bor på skyddat boende, som fått fly utan alla deras ägodelar och där deras egen räddning är det det egna livet och barnen som vi bryr om oss mest.
Men vad väntar? Misstro såväl från omgivningen och rättssystemet. En kamp som mynnar ut i många år utan tilltro till mänskligheten. Det som räddar är att vissa medmänniskor som tror på dem och deras egen övertygelse.

Aldrig nolltollerans mot våld

Jag funderar mycket och har kommit fram till följande:

Vi kommer aldrig få en nolltolerans mot våld men vi kan inte längre blunda. Klart du tycker att män kan vara trevliga ute på krogen eller på en middag hemma hos vänner, precis som jag.

Men hur skall du kunna veta vad som händer bakom fasader och vad som sker bakom draperiets vrå som skall vara den trygga borg för barn och kvinnor.

Det sker våld varje timme. Det är fysiska, ekonomiska, psykiska och sexuella brott. Det handlar om makt och kontroll män tror de besitter över oss kvinnor. Det har alltid funnits där.

Mäns våld mot kvinnor är mer upprepat och grövre. Det handlar inte om konflikter eller stormiga relationer. Det handlar om maktstrukturer.

Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi stoppar in till kvinnojourer mm. Det handlar om att hela synen på människor måste förändras.

Hur är din egen kvinnosyn?

Jag har dessutom själv blivit misshandlad av en snubbe efter min skilsmässa. Det var så att jag fruktade för mitt eget liv men samtidigt kände jag att människor inte tror på mig.

Gick ut med detta offentligt för jag ville han skulle släppa mig vilket han var klok nog att göra. Har bekanta som sagt till mig att jag inte ska gå ut med det för jag inte behöver det.

När jag skilde mig lade jag märke till att de som arbetade inom socialtjänsten inte var intresserade av kunskap. Jag tog med mig kunskap från Nationellt centrum för kvinnofrid men de sa att de inte ville ha informationen.

De tyckte trots att jag är bra mamma att min ex make skulle få vårdnaden av våra barn. Jag som alltid satt barnen främst. Min ex make har aldrig utsatt mig för fysisk, ekonomisk eller sexuellt våld. Jag har mina fel och brister och vi är vänner idag.

Vi offrar många kvinnors liv för att rättsväsentet lägger ner förundersökningar alldeles för lättvindligt trots att mannen i fråga har mycket i sitt brottsregister och kanske till och med har mördat någon tidigare och för att många blundar.

I händelse av min död

Ta del av Kerstin Weigl och Kristina Edblom som granskat alla fall där kvinnor mördats av sin pojkvän, män eller exman under åren från år 2000. Jag tog del av den detsamma den delades på sociala medier.

De skrev sedan en bok för att skildra det fasanfyllda hatet mot kvinnor som försiggår än som drabbar barn som blir moderlösa.

Många kvinnor vet att de slutligen kommer bli mördade. De borde ha gått efter det första slaget. Men det är inte kvinnornas fel. Det är männens fel som har en helt fel syn på kvinnor och ja hela samhället.

Som politiker räcker det inte bara att skriva på sociala medier att vi måste få en nolltollerans mot allt våld och det gäller även hatet mot kvinnor.

Jag kollar upp alla män jag träffar i Lex Base och tar avstånd från dem som är kvinnomisshandlare fast de förnekar det. Jag har ett skönt liv och det vill jag fortsätta ha.

Därtill kommer vet jag att de flesta kvinnohatare aldrig är dömda. Jag själv polisanmälde aldrig mannen som misshandlade mig. Va rädd om dig själv kära kvinna, satsta på dig själv och var en bra förebild inför dina barn.

 

Slutligen nu har jag inte tagit upp våld mellan HBTQ-våld eller våld mot äldre men är väl insatt i problematiken.

 

 

Sist men inte minst bloggtips https://hannahgerner.se/jag-tanker-aldri…d-inte-du-heller/

 

Kram Hannah

Aldrig nolltollerans mot våld

Aldrig nolltollerans mot våld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *